“Paraules Emmetzinades”, de l’escriptora Maite Carranza, ha estat escollida pel Jurat del Premi fada a la Cultura per “permetre un debat real i creïble al voltant dels abusos sexuals infantils, i per apropar aquesta problemàtica als joves”.
“Paraules Emmetzinades” és la crònica d’un dia trepidant, viscut a contrarellotge i protagonitzat per tres persones properes a la Bàrbara Molina, desapareguda misteriosa i violentament quan tenia quinze anys. Un enigma que, després de quatre anys sense resoldre’s, es veurà sacsejat per noves claus. Una història de mentides, secrets, enganys i falses aparences. Un relat esfereïdor que mostra la hipocresia de la societat moderna, i una denúncia valenta dels abusos sexuals infantils.
El jurat ha considerat que l’obra és mereixedora del Premi per acostar-se al públic jove i per treballar el tema dels abusos sexuals connectant amb uns personatges molt ben definits. Malgrat ser una novel·la de ficció i haver situacions extremes i poc freqüents, permet un debat real i creïble sobre els abusos sexuals infantils.
A més d’aquest guardó, la Fundació Vicki Bernadet ha volgut reconèixer com a finalista la pel·lícula “Les vides de Grace” (2013), de Destin Daniel Cretton, per la seva qualitat cinematogràfica i per tractar d’una manera delicada, honesta i sensible, un tema tant complex com l’abús sexual infantil, procurant conscienciar sobre aquesta problemàtica sense utilitzar imatges que generin rebuig.
La Grace (Brie Larson) treballa com a supervisora en un centre d’acollida per a adolescents en situació de vulnerabilitat. Quan Jayden, una noia intel·ligent i rebel, ingressa al centre, la Grace descobreix que no pot seguir donant l’esquena als propis problemes que arrossega des de la seva infància, que afecten tant a la relació amb la seva parella (John Gallagher Jr.) com a la seva vida laboral. La pel·lícula aconsegueix emocionar mitjançant belles lliçons vitals, plenes de generositat i esperança.
La Fundació Vicki Bernadet donarà al Director Artístic Pep Pla un Premi Honorífic per la seva implicació i valentia en haver abordat el tema del abusos sexuals a la infància amb la producció teatral de l’obra Tatuatge de l’autora alemanya Dea Loher. Pla, a través l’obra, no només va ser pioner en posar en escena un tema tan poc tractat en el seu moment com els abusos sexuals infantils, sinó que va anar més enllà creant un debat obert entre els actors, el públic i la Fundació Vicki Bernadet, atrevint-se a parlar sense embuts d’aquesta problemàtica social.
El Premi fada a la Cultura va iniciar la seva marxa el 2013, convertint-se des del principi en un referent exclusiu per tractar-se de l’únic que aborda la temàtica de l’abús sexual infantil. La seva primera edició va tenir el director de cinema Montxo Armendáriz com a primer guanyador per la seva pel·lícula “No tengas miedo”. L’obra finalista va ser el documental “Infància en risc”, del programa “Sense Ficció” de TV3, i el Premi Honorífic va reconèixer la figura de l’actriu Mont Plans pel seu compromís en la lluita contra els abusos sexuals infantils.
El Premi, de caràcter bianual, se entregarà en una gala el proper 23 de febrer al Born Centre Cultural de Barcelona.