Atenció Terapèutica: Nou curs Caixa Proinfància
14/11/2013
Prevenir l’abús sexual infantil
05/12/2013

Dia Internacional de les persones amb discapacitat

Avui, en el Dia Internacional de les persones amb discapacitat, recordem que les estadístiques d’incidència sobre abusos sexuals en aquest col·lectiu arriba a multiplicar-se per 4 (Muccigrosso, Behind Closed Doors), i en nens el risc es duplica (Kennedy, 1996; Lumley y Miltenberg, 1997; Furey, Granfield y Karan, 1999).

Parlem d’un dels col·lectius més vulnerables, al que cal prestar una especial atenció, i donar-los veu.

  • Les persones abusades són dones en més de tres quartes parts dels casos.
  • Les persones abusadores són homes en gairebé la totalitat dels casos  (90%)
  • El percentatge de persones abusadores que no mantenen víncles de parentiu amb la persona abusada és aproximadament d’un 44%.
  • La probabilitat de patir abusos no disminueix amb l’edat.
  • La persona cuidadora utilitza la dependència de la persona amb discapacitat a l’hora de dur a terme les activitats bàsiques i/o instrumentals de la Vida Diària per fer xantatge i poder perpetrar l’abús.
  • Les persones amb discapacitat moderada i severa són les més afectades pels abusos.
  • Les dificultats comunicatives de certs col·lectius amb discapacitat dificulten l’explicació i denúncia dels fets.

Tot això fa imprescindible conèixer i aprofundir en el coneixement sobre la situació de les persones amb discapacitat i l’abús sexual. La formació específica i accessible en sexualitat és essencial per permetre que les persones amb discapacitat tinguin eines per poder gaudir plena i satisfactòriament de la seva pròpia sexualitat. La formació específica i accessible sobre prevenció i detecció de l’abús sexual és imprescindible per poder aprendre a posar límits sobre actes abusius que es puguin perpetrar. I finalment, oferir assessorament, orientació i seguiment tant a persones amb discapacitat com a familiars i professionals vinculats a aquests col·lectius permet que les persones amb discapacitat puguin afrontar el futur amb noves eines.

A partir d’aquestes conclusions, s’han dissenyat les línies d’actuació mitjançant les quals la Fundació Vicki Bernadet treballa per a la millora de la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat, en el seu Programa PAD, creat íntegrament per a l’atenció i la prevenció dels abusos sexuals en aquest col·lectiu.

(art. Ocho de cada diez mujeres con discapacidad son víctimas de violencia, según un informe de la ONU EuropaPress).

(art. “Las víctimas perfectas del abuso sexual” Publico)

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.