Guanyador i Finalista de Premi fada a la cultura 2017
01/12/2016
Grup Terapèutic per Joves
03/01/2017

10 anys de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat. Molta feina a fer!

Celebrar els aniversaris rodons sovint implica una revisió de la feina feta i d’aquella que encara resta pendent. Tenim deures, és evident, i no pocs! No podem, però, negar que hi ha hagut avenços molt importants, un canvi de mentalitat en el dret a decidir sobre la pròpia vida, en la modificació de lleis que garanteixen drets bàsics i fonamentals i, posen a les persones amb discapacitat en un primer pla, fins ara, sovint negat.

Aquest any, des de la Fundació Vicki Bernadet hem dut a terme diferents tipus d’accions si bé, volem destacar entre totes les actuacions realitzades hi han algunes d’especial significació i que esperem que tinguin un efecte possitiu per ajudar al col·lectiu de gent amb discapacitat a tenir una vida més digna i de qualitat.

Podem finalment tenir una visió general de quina és la prevalença dels diferents maltractaments gràcies a la recerca sobre les victimitzacions que afronten les persones amb DID i les seves famílies, duta a terme per Dincat, la Universitat de Barcelona i la pròpia Fundació Vicki Bernadet. Aquesta recerca ens mostra unes dades de prevalença totalment alarmants, tant a nivell de victimització general (on 9 de cada 10 persones amb DID ha patit una situació de victimització al llarg de la seva vida),  quant a abusos sexuals, 1 de cada 2 dones i 1 de cada 4 homes és víctima dels mateixos. Aquestes xifres, doncs, permetran el desenvolupament de l’art. 16.1 de la Convenció donat que facilitaran l’adopció de mesures pertinents en matèria de protección, tant a nivell legislatiu, administratiu, social, com educatiu.

La intervenció terapèutica especialitzada per a persones amb DID no només per a millorar la seva qualitat de vida sinó també per reduir l’alt risc de polivictimització que afecta al col•lectiu és essencial tal i com s’indica en el L’art. 16.4. Des de la Fundació hem apostat per la Dansa Moviment Teràpia (DMT) per oferir un recurs possibilitador a aquelles persones, que per raons principalment cognitives no poden accedir a teràpies verbals. Any rere any esperem poder anar fent que el servei arribi a més persones , donada la gran necessitat d’atendre a l’alt porcentatge de víctimes existent.

A nivell de sensibilització destaquem dues iniciatives que hem elaborat enguany:
– El vídeo pedagògic Indiscutible que afronta el dret de les persones amb discapacitat a gaudir d’una sexualitat lliure, plena i consentida. En ell s’aborden tres temàtiques: el dret a decidir de les persones amb discapacitat, els espais i entorns de confiança i l’abús sexual i la credibilitat de les víctimes.
– El pòster “Aturem els maltractaments” (descarregable a peu de pàgina) elaborat en el marc d’una formació realitzada a persones amb DID que viuen autònomament o amb suport a la llar i que compta amb els magnífics dibuixos de la Dolors Torrents, una de les participants al mateix.

En total, hem dut a terme accions a través de les quals hem hem pogut ajudar a un total de 1.063 persones. Esperem que el 2017 ens permeti seguir avançant!

Descàrrega pòster ‘Aturem els maltractaments’

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.