Roda de Premsa: BONES PRÀCTIQUES en l’Àmbit Júridic i Social
12/12/2013
BONES FESTES
18/12/2013

Resum de premsa: Presentació Nou Protocol de protecció a la infància

Vicki Bernadet va assistir a la taula rodona de la presentació del projecte “Bones pràctiques en el tractament dels abusos sexuals a infants i adolescents” a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Aquest programa té com a objectiu establir, amb la participació d’un equip multidisciplinar (format per jutges, advocats, fiscals, psicòlegs, mossos d’esquadra, metges forenses, especialistes EAT, etc.), un manual de bones pràctiques per tal que els diferents operadors que intervenen en les investigacions penals relacionades amb abusos sexuals a menors resolguin tots aquells aspectes detectats com a millorables. D’aquesta manera s’actualitzarà i es modernitzarà el protocol Marc creat el 2005 a instància del Síndic de Greuges.

Han presentat aquesta iniciativa, el degà del Col·legi Advocats de Barcelona i també en representació del Consell de l’Advocacia catalana, Oriol Rusca; la presidenta de la Fundació Vicki Bernadert, Vicki Bernadet; el director general de la Policia- Mossos d’Esquadra, Manel Prat; el director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Josep-Xavier Hernandez; el magistrat de l’Audiència de Barcelona, Santiago Vidal; el Síndic de Greuges, Rafael Ribó; i el Subdirector general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Departament de Benestar i Família, Joan Mayoral. En el projecte hi participaran també la Universitat de Barcelona i d’altres entitats socials.

El degà dels advocats de Barcelona ha destacat que “els nens i nenes són especialment sensibles als danys psicològics que provoquen els delictes contra la llibertat sexual i, per això, cal tenir la màxima cura en protegir els seus drets. Escau, en conseqüència vetllar per que tant els tractaments terapèutics com les intervencions policials i judicials garanteixin l’interès preferent dels infants i adolescents”.

Durant la presentació també s’ha explicat el procediment que se seguirà per definir aquest protocol. En aquest sentit, es realitzarà al llarg del primer trimestre del 2014, un curs formatiu adreçat a tots els professionals afectats. També s’organitzarà un congrés, l’últim trimestre, on hi participaran psicòlegs, juristes i comandaments policials d’Islàndia, Bèlgica, Canadà i Alemanya per donar a conèixer els protocol d’actuació que en aquesta matèria segueixen en els respectius països. La seva experiència servirà per realitzar unes conclusions que analitzaran i establiran quins aspectes poden servir per lluitar en la nostra societat contra aquesta xacra social

La primera de les conferències del projecte “Bones pràctiques en el tractament dels abusos sexuals a infants i adolescents” tindrà lloc el dilluns 20 de gener, a la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona (Mallorca 283).

Aquí us deixem un recull de les notícies més destacades:

16.12.2013 – 13.48 h

Catalunya prepara una actualització del protocol per prevenir els abusos sexuals a menors

Diverses conferències i un congrés internacional han de servir per millorar la coordinació i l’ús de noves tecnologies per evitar la doble victimització

Barcelona (ACN).- Diverses institucions catalanes preparen per l’any 2015 un nou protocol per prevenir els abusos sexuals a menors que ha d’actualitzar l’existent actualment, signat el 2006, i que ha de servir per adaptar-se a les noves circumstàncies socials, com l’ús de les xarxes socials. La Generalitat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Síndic de Greuges, els col·legis d’advocats i la Fundació Vicki Bernadet realitzaran durant aquest proper 2014 una sèrie de conferències temàtiques al voltant de la qüestió i a finals d’any se celebrarà un congrés internacional per recollir les experiències d’altres països. Dos dels objectius principals és millorar la coordinació entre els diversos operadors.

Evitar que els menors víctimes d’abusos sexuals hagin de declarar en un judici

Les institucions que intervenen en la protecció dels menors que són víctimes d’un abús sexual volen que es reformi la Llei perquè els nens i nenes que pateixen aquest tipus de situacions no hagin d’anar al judici a declarar

(…)

Però sobretot, en el que estan d’acord totes les institucions implicades és en que cal dotar de més mitjans i fer més pedagogia entre els jutges perquè evitin citar a declarar els menors que han sigut víctima d’un d’aquests delictes.

Segons el magistrat de l’Audiència de Barcelona, Santiago Vidal “es tracta d’una doble victimització”, perquè les víctimes han de passar pel tràngol d’explicar la seva experiència davant d’un Tribunal i d’una Sala de desconeguts o de trobar-se ben aprop de l’agressor, amb l’única separació d’una mampara, si és que se’n disposa. (…)

Setge contra els abusos a menors

Administracions i professionals de Catalunya actualitzen el protocol per protegir infants i adolescents.

Un dels reptes és combatre l’assetjament sexual a internet

(…)

El director del Centre d’Estudis va avançar una investigació sobre victimització entre els menors acollits per l’administració. Dels 123 enquestats, una gran part ha estat víctima d’un abús o maltractament en el seu entorn més proper: la família. Tots els presents van coincidir a afirmar que hi ha “una xifra negra i oculta” en el delicte sexual. Només un centenar d’aquests delictes es jutgen anualment a Catalunya. L’estudi també conclou que el fenomen afecta sis vegades més les noies que els nois.

Bernadet es va congratular del consens de les administracions a l’hora de perseguir aquesta xacra social, i va exposar: “Cal una distància de la part judicial, però no entenem la desconnexió que a vegades hi ha amb els que tractem les víctimes.” En aquest sentit, el magistrat Santiago Vidal va entonar un mea culpa en nom de la institució que representa. Encara ara no tota la judicatura accepta que un menor o una víctima d’abús sexual declari darrere d’una mampara per no veure l’agressor. Per Vidal, també cal que “el legislador canviï la llei i faci que la prova preconstituïda sigui obligatòria en el cas dels menors”. “Perquè davant d’un tribunal es bloquegen i relaten el que volem escoltar i no els fets”, va afegir. La prova preconstituïda consisteix que el menor declari de manera espontània davant tècnics i s’enregistra per tal que no hagi de declarar en el judici i reviure-ho tot. “La finalitat comuna és la protecció del menor, sempre garantint el dret de defensa”, va cloure el degà dels lletrats.

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.