Ahir per la nit vam celebrar la 3a edició del Premi fada a la Cultura en un acte sentit i esperançador, amb el Born Centre Cultural d’escenari, cedit per l’ocasió per l’Ajuntament de Barcelona.
Va obrir la gala l’actuació de Sandra Ballbè i Dani Espasa que, sota un paraigua, ens van interpretar la peça “Amb certa timidesa”, simbolitzant la protecció que la Fundació fa vint anys que porta oferint a les víctimes d’abús sexual infantil.
La gala va ser magistralment conduïda per Mònica Terribas, qui va destacar per la implicació i la força que caracteritzen les seves intervencions. Vicki Bernadet, va obrir els parlaments de la gala amb unes paraules que reivindicaven la importància de la cultura com un excel·lent mitjà per donar veu a la problemàtica de l’abús sexual infantil, la necessitat de protegir de forma integral als nens i nenes del món i la implicació que som capaços de demostrar com a societat quan mirem una problemàtica directament i amb responsabilitat, com es va demostrar a la manifestació a favor d’acollir als refugiats el passat cap de setmana.
A continuació es va introduir el testimoni en vídeo dels membres del jurat d’aquest any, qui van reflexionar sobre la capacitat de sensibilització que tenen el món de l’art i la cultura sobre la societat, l’ajuda de les obres que poden oferir també a les víctimes d’abús sexual infantil i la necessitat de treballar tots junts, cadascú des de la seva parcel·la de responsabilitat, amb un prisma optimista, rigorós i responsable, cap a la plena protecció dels nens i nenes.
Mònica Terribas ens va recordar les estadístiques que es repeteixen a tots els estudis que existeixen en l’àmbit català, espanyol i europeu, així com en altres països de referència com els Estats Units i Canadà: entre un 23-25% de les nenes i un 10-15% dels nens pateixen abusos sexuals infantils abans dels 17 anys. Entre el 80 i 85% tenen lloc en l’àmbit familiar o en l’entorn de confiança. El 90% dels nens que pateixen ASI no seran capaços de dir-ho a ningú ni tindran un entorn preparat per detectar-ho. Seran víctimes invisibles.
Lluís Maria Güell, director, realitzador i productor audiovisual, va introduir l’obra finalista, el documental Sands of Silence de Chelo Álvarez-Stehle, la qual va recollir el Premi Finalistaremarcant la importància de trobar el coratge per connectar amb les pròpies experiències de vulneració i abús patides, sota la premissa que canviar-se a un mateix és la millor manera de canviar el món.
El guanyador, James Rhodes, va rebre el Premi fada a la Cultura 2017 de les mans de l’actriu Anna Alarcón, per la seva autobiografia Instrumental, i va dedicar unes paraules sentides d’agraïment a la fundació Vicki Bernadet per la seva labor, reconeixent que si hagués tingut un recurs com aquest en la seva infantesa, moltes coses haurien funcionat d’una altra manera en la seva vida. Vam poder escoltar una lectura interpretada amb coratge, cruesa i sentit de l’humor per Javi Beltrán, Xavi Saez i Carlota Olcina.
Vicki Bernadet va tornar a pujar a l’escenari per fer entrega del Premi Honorífic a la cantant Lídia Pujol per la seva col·laboració amb la Fundació a través de tantíssims anys.
Els guardons van ser obra de la ceramista Cristina Márquez.
Finalment, l’acte va ser clausurat per l’Honorable Conseller de Salut, Sr. Antoni Comín, qui va recordar les paraules amb les quals la Vicki el va interpel·lar quan es van conèixer per responsabilitzar-lo d’ajudar a la causa, que és feina de tots, i ningú pot decidir que no el concerneix, i va reconèixer que l’últim any havien sorgit casos que evidenciaven que les coses devien fer-se millor des del sector públic i que estaven disposats a aprendre i a treballar per millor dia rere dia, sempre en contacte amb la Fundació.
Els membres del Jurat, patrocinadors, autoritats i col·laboradors seguien atentament l’acte i amb la resta dels assistents, van poder gaudir del toc musical que va aportar Lídia Pujol i Dani Espasa, encarregats de tancar la gala amb la seva cançó “Hi ha gent”.
Gràcies a tots/es per donar-nos suport i sumar la veu a la nostra. Gràcies per voler defendre els drets dels nens i les nenes des de tots els sectors. Gràcies per la implicació d’autors i creadors en la seva labor de prevenció i didàctica sobre l’abús sexual infantil i gràcies a tots els que, un any més, ens heu acompanyat en aquest Premi fada a la Cultura per traçar una xarxa sòlida que protegeixi des de tots els àmbits d’actuació a la nostra infància.
Us esperem a la quarta edició del Premi fada a la Cultura 2019!!!