Recerca sobre la victimització de les persones amb discapacitat
19/10/2016
Cinema i ciutadania
09/11/2016

Estudi de victimització de persones amb DID

9 de cada 10 persones entrevistades amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament han patit algun tipus de victimització

El passat dijous 27 d’octubre es va presentar el primer estudi a nivell europeu sobre la victimologia en les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament (DID) que conclou que nou de cada deu entrevistats han patit algun tipus de victimització al llarg de la seva vida.

Recerca que s’ha portat a terme conjuntament amb el Grup de Recerca de Victimització Infantil i Adolescent (GReVIA) de la Universitat de Barcelona i Dincat Plena Inclusió (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual).

La presentació es va fer a l’auditori Calàbria 66 (Barcelona) i va comptar amb la presencia de Vicki Bernadet, presidenta de la nostra Fundació,  amb Rosa M. Cadenas, Presidenta de Dincat,  i la Consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté, qui va declarar que “fer públic aquest estudi és el primer pas per tal d’actuar, tant el Govern com la resta d’administracions. Ens hem de posar al capdavant i que tothom i tota la societat col·labori”.

Rosa Cadenas va deixar clar que es necessita l’ajuda de tothom perquè “no podem permetre que aquelles persones que per la seva discapacitat són més vulnerables pateixin agressions de tota mena”.

Laia Alamany, Responsable del Programa de Discapacitat de la Fundació Vicki Bernadet i Israel Belchi, Tècnic de Dincat, van ser els encarregats d’exposar l’estudi.

La recerca s’ha fet amb una mostra de 260 adults amb DID d’entre 20 i 71 anys, i tenia com a objectius conèixer la prevalença d’experiències de victimització en aquestes persones, identificar els casos de polivictimització, i analitzar les característiques sociodemogràfiques i victimològiques de les polivíctimes, amb la finalitat de vetllar per la defensa dels drets d’aquest col·lectiu i millorar la seva qualitat de vida.

L’estudi avalua aspectes com ara la prevalença de les experiències de victimització, el lloc on s’han produït o el perfil de l’agressor. S’han obtingut dades de cinc tipus diferents de victimització:

1. Delictes comuns i violència entre iguals

2. Victimització per cuidadors

3. Victimització sexual

4. Exposició a la violència

5. Victimització electrònica

En relació amb el lloc on succeeixen els episodis de victimització, destaquen tres grans espais: al carrer (sobretot en l’edat adulta), i a casa o a l’escola durant la infància.

La recerca subratlla que sovint no es detecten —o es protegeixen— les situacions de victimització que es produeixen durant la infància. A diferència d’altres col·lectius de risc, la victimització en les persones amb DID continua al llarg de tot el cicle vital i no es limita al període de la infància.

Proposta de treball

En la fase qualitativa de la recerca, que ja ha començat, els investigadors es proposen comprendre millor les dades quantitatives obtingudes, a partir de les experiències de les mateixes persones amb DID i d’altres professionals implicats.

Per això, s’han creat grups de treball en què participen representants de les administracions implicades, professionals del sector de la discapacitat intel·lectual, i persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament i les seves famílies.

Pròximament es començarà per treballar les situacions de victimització als centres escolars; i seguidament es focalitzarà en la victimització sexual. Després, es farà una valoració de tot plegat i s’escolliran les temàtiques que s’abordaran l’any 2017. Alhora, es farà pública una proposta d’accions de millora per reduir i prevenir.

Més informació:
Dossier Victimització
Presentació Recerca Victimització DID

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.