Compareixença al Senat de la Fundació Vicki Bernadet
11/04/2018
Lectures per a aquest Sant Jordi 2018
23/04/2018

El rol de l’escola en la prevenció de l’abús sexual infantil

[vc_row 0=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text 0=””]L’escola té un paper cabdal en la prevenció, detecció i actuació de l’abús sexual infantil. És un dels pocs llocs on els infants van gairebé a diari i, per tant, és un àmbit molt important per respondre a possibles situacions de vulnerabilitat.

  • Ha d’assegurar un ambient segur pels nens i nenes
  • Ha de poder seguir de prop la seva evolució
  • Ha de notificar a les autoritats pertinents si hi ha qualsevol situació de vulnerabilitat

La prevenció és possible i ha de començar des dels inicis de l’escolarització, perquè la victimització infantil es dóna al llarg de totes les edats dels nens i nenes. Per això, les aules proporcionen grans oportunitats per promoure el debat i la reflexió sobre aquestes temes.

Tenir escoles efectives en aquest àmbit passa per implementar programes educatius sistemàtics per a la prevenció de l’abús sexual infantil, adaptats a les diferents edats i nivells cognitius dels infants. D’aquesta manera aconseguirem:

  • Prevenir l’abús
  • Proporcionar als infants el coneixement i les capacitats suficients per reconèixer i evitar situacions que poden ser abusives
  • Posar èmfasi en les estratègies que poden fer servir les persones abusadores
  • Informar sobre la manera adequada de buscar ajuda en cas d’abús o intent
  • Equipar els adults amb estratègies per respondre ràpidament i de manera efectiva davant d’una revelació

[/vc_column_text][vc_row_inner 0=””][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_single_image image=”7615″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text 0=””]

Escoles informades i preparades

A més del treball preventiu, els equips docents tenen un rol important a l’hora d’identificar possibles casos d’abús sexual infantil, ja que les professores i els professors són les persones adultes de fora de la xarxa familiar a qui els infants poden confiar una revelació d’abús sexual infantil. Les escoles tenen un paper clau a l’hora d’identificar possibles situacions de vulnerabilitat i sol·licitar conseqüentment l’arrencada d’una intervenció protectora.

Les figures educadores tenen l’oportunitat d’observar eventuals canvis tant a nivell físic com de comportament dels nens i nenes. Així, tant les figures professionals docents com no docents que intervenen a l’escola de forma estable, són part integral de l’equip educatiu que ha de poder ajudar aquells infants que necessitin fer front a aquest problema.

En una situació d’abús sexual infantil, ja sigui revelació o sospita, la ciutadania està obligada a informar a les autoritats competents per tal de que es pugui activar una resposta efectiva que protegeixi a l’infant.

L’abús sexual infantil té una sèrie de característiques que fan que sigui força difícil d’identificar tant pels infants que l’estan patint com pels adults del seu voltant que haurien d’actuar com a figures protectores.

Per tant, és necessari que tothom a l’escola sàpiga a qui ha d’informar internament sobre una possible situació de risc i que alhora, la figura que en tingui la responsabilitat informi a les autoritats de protecció de la infància, segons els protocols vigents. La informació detallada sobre els procediments establerts són diferents a casa país, però en qualsevol cas, és crucial que els professionals de l’escola tinguin un bon coneixement sobre com s’articulen al seu centre i al seu entorn comunitari.

[/vc_column_text][vc_row_inner 0=””][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_single_image image=”7625″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text 0=””]

No et perdis la presentació del programa de prevenció per a les escoles de primària

Donada aquesta realitat i per poder oferir aquest programa educatiu per implementar a les escoles de primària d’Europa, la Fundació treballa des del 2016 en el projecte ‘BREAKING THE SILENCE TOGETHER. Academic success for all by tackling child abuse in primary schools of Europe‘ conjuntament amb quatre organitzacions europees més especialitzades en l’abús sexual infantil, la protecció de la infància i la gestió educativa:

Durant aquest temps hem desenvolupat i sistematitzat un programa per introduir la prevenció de l’abús sexual infantil en l’acció educativa de l’escola, involucrant els equips docents i no docents, estudiants i famílies, així com altres agents comunitaris, des d’una perspectiva col·laborativa i comunitària. Ara, entrem en la recta final del projecte! El pròxim 10 de maig oferirem una jornada gratuïta per ensenyar i explicar tots els materials i eines d’aquest programa per escoles de primària.[/vc_column_text][vc_cta h2=”T’esperem al Seminari ‘Eines per a la prevenció de l’abús sexual infantil a l’escola'” txt_align=”center” shape=”square” add_button=”bottom” btn_title=”INSCRIURE’M” btn_style=”outline-custom” btn_outline_custom_color=”#00969f” btn_outline_custom_hover_background=”#00969f” btn_outline_custom_hover_text=”#ffffff” btn_shape=”square” btn_align=”center” btn_link=”url:https%3A%2F%2Ffbernadet.org%2Fcursos%2Fprograma-prevencio-escola-primaria%2F|||”]Pots inscriure’t gratuïtament fins al 7 de maig[/vc_cta][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.