Amb aquesta idea acaba el grup terapèutic d’adults que hem dut a terme en els últims cinc mesos. Una reflexió final que comença amb una idea que els i les participants van tenir en una de les sessions: tancar el grup fent un puzle. Aquest seria una metàfora del recorregut que cadascú havia fet durant aquest temps i com tota aquesta feina encaixa en el seu procés terapèutic individual.
Superar la por a la teràpia de grup
Cada participant representa una peça d’aquest puzle i la unió de totes forma la imatge completa. En l’última sessió, al veure el resultat, una participant va dir: “Units la força es multiplica”. Amb un to reinvidicatiu afegien: “Volem que les víctimes d’abús s’atreveixin a fer grups. Ajuden molt, tot i que a l’inici fan molta por”.
Una altra participant reflexionava sobre els beneficis de participar dels grups terapèutics: “Al principi, pensava que seria dolorós escoltar la història de cadascú i, ara, m’he adonat de que en comptes d’això, ha suposat sentir-me compresa per tots els altres que han passat pel mateix. M’he sentit molt recolzada”. Tots van expressar una mateixa idea: animar a la gent a no tenir por del tractament grupal.
Compartir les vivències
L’experiència de grup ajuda als pacients a entendre que moltes de les seqüeles que pateixen són força comunes entre les persones que han passat per un Abús Sexual en la Infància. Un altre benefici important que s’extreu del treball grupal és el sentiment de no estar sol en aquest procés de recuperació. Sentir o, més ben dit, vivenciar que no són els únics que ho estan patint. Els ajuda a agafar força per tirar endavant i, molts cops, a poder parlar de coses que han guardat en silenci durant molt temps. Situacions i experiències que els han generat molt dolor i que, gràcies al grup, han pogut exterioritzar, obrint el camí cap a l’elaboració dels fets traumàtics.
Eudald Bonfill Arabia
Psicoterapeuta del Centre Terapèutic i Jurídic de la Fundació Vicki Bernadet.