Aquest Sant Jordi us recomenem dos llibres:
En primer lloc:
El conte editat per la Fundació: “Les cortines d’aire”, un relat per a nens/es de 5 a 10 anys, que tracta què els més petits puguin relacionar alguns fets amb exemples quotidians de les seves vides, poder pensar tots junts què fer davant algunes situacions difícils, com poder expressar els nostres sentiments sense por, com demanar ajuda en moments en què no sabem resoldre sols algun conflicte, etc. El llibre incorpora una petita guia que ajudarà als pares i mestres, a prevenir jugant!
Podeu conseguir Les Cortines d’Aire per només 12€ a la pròpia seu de la Fundació (pl. Urquinaona 4, Barcelona), o bé us l’enviem via postal contra reemborsament! Poseu-vos en contacte amb nosaltres: info@fbernadet.org
“La Daniela i els seus amics, l’Oriol i la Mireia, es troben com cada tarda al parc però un bon dia descobreixen que rere les cortines d’aire no hi ha secrets per amagar…”
Un dels components més potents que existeix en l’abús sexual infantil és la situació de secret que s’ha creat, i si el nen o nena no aconsegueix explicar el que passa en els primers estadis de la relació abusiva, després és molt més difícil, pels sentiments de por, vergonya i culpabilitat que senten. Per això, la Fundació ha elaborat un projecte de prevenció per a les escoles que contempla una activitat de contacontes basada en el llibre Les Cortines d’Aire. Aquesta activitat compta amb possibilitat de subvenció, consulteu disponibilitats a sensibilitzacio@fbernadet.org.
En segon lloc:
Unspoken, un recull de retrats i testimoniatges d’homes i dones procedents d’Espanya, Estats Units i Mèxic que han sofert abusos sexuals durant la seva infància, per part de familiars, persones de confiança, sacerdots i membres respectats de la comunitat.
Durant vuit anys l’autora ha mantingut una estreta relació amb les persones que apareixen en el llibre, les ha fotografiat, entrevistat i compartit experiències traumàtiques que van patir en la seva infància.
Encara que els abusos són freqüents i generalitzats, parlar-ne a les societats occidentals segueix sent tabú.
El que tenen en comú les persones que han patit abusos és la culpa i la convicció que la persona que ha abusat d’ells/es els va inculcar que el que passava havia de mantenir-se en secret. L’abús està envoltat de vergonya i les seves víctimes romanen silenciades, veient-se obligades a fer front al seu trauma i al seu dolor una vegada i una altra.
L’autora
Lorena Ros es va graduar en Humanitats (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona) i va fer un postgrau de fotoperiodisme a Londres (LCP). El seu primer reportatge sobre la immigració il·legal a Espanya va guanyar un World Press Photo al 2001. Aquest va ser l’inici d’un projecte sobre tràfic de dones nigerianes a Europa (Beca Fotopress 03) amb el qual va obtenir un Esment d’honor al World Press Photo de 2004 i el premi OneWorld Media d’Amnistia Internacional al 2005.
Treballa regularment per Newsweek, El País i The Sunday Estafis Magazine, així com per a organitzacions com Human Rights Watch i Soros. En la Joop Swart Masterclass va presentar una sèrie de retrats sobre supervivents d’abusos sexuals en la infància, treball pel qual va guanyar diversos premis (Fotopress, World Press Photo i un Esment d’honor en l’American Photographer of the Year). Al 2008 va obtenir una Getty Grant for Editorial Photography. Durant 2011-2012 va crear i dur a terme, amb la Fundació Vicki Bernadet, una sèrie de tallers de fotografia en presons espanyoles de dones, titulat TU I L’OBJECTIU, gràcies a beques de les fundacions Soros (OSI) i La Caixa. Actualment treballa en un projecte sobre la indústria del cinema en l’Índia.
Veure més: http://issuu.com/editorialblume/docs/uspoken_issuu?e=3688546/5150382