Molts abusadors embolcallen l’abús sexual infantil amb amor i molts infants no estan preparats per entendre el que se’ls demana. L’asimetria d’edat, de maduresa evolutiva, impedeix la veritable llibertat de decisió del nen, nena o adolescent.
Sobre aquest punt ens permet reflexionar l’últim capítol de la sèrie ‘Nit i Dia’ (TV3). En una de les escenes, la Sara (interpretada per la Clara Segura) relata a en Lluís (interpretat per en Pablo Derqui) la relació amb el seu padrastre quan ella era menor d’edat. Unes vivències i records que ella confon i que li fan parlar d’ell com el seu primer amor. En aquest punt de l’escena és important fixar-se en la resposta que li dóna en Lluís:
“Tu tenies 13 anys. Hi ha coses… Les coses són com són, hi ha coses que no es poden fer. (…) Aquest home va abusar de tu”.
En Lluís posa nom a allò que va passar i això és, sens dubte, molt important. Ell fa el paper que necessitem que tingui la societat quan aquest relat es produeix en una situació real. Hem d’estat preparats per anomenar les coses pel què són i, a partir d’aquí, podrem actuar en conseqüència.
Un altre concepte important sobre el que ens permet reflexionar aquesta escena de ‘Nit i Dia’ és el de participació. En un moment de la conversa, la Sara li diu a en Lluís:
“Ho veus com no ho pots entendre? Ho vam fer tots dos, tots dos ens vam tornar bojos”.
No podem oblidar que l’abusador sempre fa sentir al nen o nena com a part activa del què està passant i, per tant, l’infant se’n sent responsable i, en conseqüència, culpable. Ser adult significa vetllar pel benestar del menor que tens al teu càrrec, sigui quina sigui la relació. En el cas de la situació que planteja la sèrie, el padrastre de la Sara va propiciar que ella visqués l’experiència d’aquesta manera i en cap moment ho va aturar. L’abús sexual és un abús de poder per part de la persona abusadora sobre la víctima.