Quan abusen de tu què et prenen?
08/05/2018
Cursos d’estiu 2018 – Matrícula Oberta
04/06/2018

Abús sexual infantil: aprendre a protegir des de l’escola

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]L’impacte que l’exposició a la violència té sobre totes les àrees de desenvolupament dels infants és innegable. Pel que fa al seu desenvolupament educatiu, diversos estudis apunten que la violència exercida sobre els nens i nenes pot tenir conseqüències sobre les seves possibilitats d’èxit escolar: pitjors resultats educatius, majors nivells d’absentisme, risc de repetició de curs i d’abandonament escolar prematur. A més, com a conseqüència del model de relació basat en la violència, els infants que en són víctimes poden presentar un major nombre de conductes disruptives que, en un entorn escolar, acostumen a desembocar en càstigs i expulsions.

La institució escolar, a més de tenir un mandat específicament per garantir el dret a l’educació dels infants, constitueix un entorn privilegiat per detectar i poder actuar davant de situacions que amenacin el benestar i desenvolupament infantil. Així, les escoles han d’assegurar un entorn segur per als nens i nenes i han de poder fer seguiment de la seva evolució, per tal de notificar a les autoritats competents eventuals situacions de desprotecció.

En aquest sentit, però, cal tenir en compte que, tot i ser classificat com una forma de violència, l’abús sexual infantil té un seguit de particularitats que el fan especialment difícil d’identificar tant pel propi infant que el pateix, com pels adults del seu entorn que podrien actuar com a figures protectores. El tabú associat al tema, també actua com una barrera a la seva notificació, contribuint a generar un clima de silenci i ocultació que perpetua el patiment dels infants. A més, el fet que des de molts centres educatius no existeixi un procediment articulat per treballar en la prevenció i actuar de manera sistemàtica davant la sospita o revelació d’un cas d’abús sexual infantil fa que l’escola es pugui sentir desbordada per aquesta qüestió i no estigui donant la resposta protectora requerida.[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=ZyEsVe5zJ3k” align=”center”][vc_column_text]

Materials per a la prevenció a l’escola

Davant d’aquesta realitat, el passat 10 de maig, vam presentar a les Cotxeres de Sants de Barcelona els materials desenvolupats en el projecte  “BREAKING THE SILENCE TOGETHER. Academic success for all by tackling child sexual abuse in primary schools of Europe”. La finalitat principal és donar un pas endavant en la millora de la prevenció i detecció de l’abús sexual infantil en àmbit escolar. Per aconseguir-ho aquest programa de prevenció  de l’abús sexual infantil en escoles primàries involucra tant a docents i equips directius dels centres educatius com a l’alumnat i a les seves famílies, amb un enfocament comunitari i col·laboratiu.

Els materials que hem desenvolupat conjuntament amb quatre entitats eurpees més són els següents:

1. PROJECTE DE PREVENCIÓ A L’ESCOLA amb claus per entendre què és l’abús sexual infantil, elements a tenir en compte per a la construcció d’una visió compartida per treballar la prevenció a l’escola i una lógica d’intervenció per implementar la visió compartida.

2. MANUAL PER AL PROFESSORAT amb informació sobre l’abús sexual infantil, lògica d’intervenció adaptable per treballar dins de l’aula, un mapa de continguts clau (conceptes, actituds i habilitats) i propostes d’activitats i materials de suport.

3. GUIA PER A FAMÍLIES I INFANTS per poder parlar d’abús sexual infantil, claus per abordar la prevenció educativament a nivell familiar i com actuar en cas de sospita o revelació d’abús sexual infantil.

4. MATERIAL PER GENERAR CONSCIÈNCIA SOCIAL amb missatges per difondre qüestions clau relacionades amb l’abús sexual infantil (detecció, actuació i prevenció) destinats a espais comunitaris diversos (escoles, centres cívics, instal·lacions esportives,…).

Tot aquest material estarà disponible per a la seva descàrrega gratuïta a partir del mes d’agost del 2018 a la web oficial del projecte: www.preventingchildsexualabuse.eu[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_cta h2=”Coneix totes les activitats que fem per a centres educatius” txt_align=”center” shape=”square” style=”custom” add_button=”bottom” btn_title=”Més informació” btn_style=”outline-custom” btn_outline_custom_color=”#ffffff” btn_outline_custom_hover_background=”#ffffff” btn_outline_custom_hover_text=”#020202″ btn_shape=”square” btn_align=”center” custom_background=”#00969f” custom_text=”#ffffff” btn_link=”url:https%3A%2F%2Ffbernadet.org%2Fformacio-i-prevencio%2Fescola-i-familia%2F|||”][/vc_cta][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.