Premi fada a la Cultura 2019
22/02/2019
Concert Benèfic #UnRepteComú (25/11)
15/11/2019

L’abús sexual infantil, un problema que afecta a tota la societat

L’abús sexual infantil, un problema que afecta a tota la societat

L’abús sexual infantil és un tipus de maltractament que ha estat considerat com un dels problemes de salut pública més greus que han d’afrontar els infants i adolescents de les societats desenvolupades com la nostra. Tot i que, aproximadament, un de cada cinc menors en Europa pateix algun tipus d’abús sexual, encara és un tema tabú sobre el que no se’n parla prou.

En la majoria dels casos, l’abús sexual infantil suposa una experiència traumàtica per al que la pateix, interferint en el seu adequat desenvolupament i repercutint negativament tant en el seu estar físic com psicològic. Les conseqüències derivades d’aquests actes no només afecten a les víctimes i a les seves famílies, sinó que també acaben repercutint a tota la societat en conjunt.

Les seqüeles es solen arrossegar a l’edat adulta

Tenint en compte que un 60% de les víctimes mai demanarà ajuda, és important destacar que les conseqüències de l’abús sexual infantil solen perdurar al llarg de tota la vida. Per aquesta raó, és habitual trobar en l’àmbit de la salut mental a persones adultes que van ser víctimes d’abús sexual durant la seva infantessa i que presenten seqüeles importants relacionades directament amb els abusos. En 2018, el 70% de les persones ateses per la Fundació, eren persones ja adultes que havien patit els abusos durant la seva infantessa.

D’altra banda, amés de la perdurabilitat en el temps de les conseqüències de l’abús, la no atenció del problema també augmenta el risc de patir nous tipus de victimització durant la edat adulta, tant sexuals com d’altres tipus (maltractament familiar, assetjament, violència de parella, etc.).

“Els Estats Part es comprometen a protegir al nen contra totes les formes d’explotació i abús sexuals, i adoptaran totes les mesures apropiades per a promoure la recuperació física i psicològica i la reintegració social de tot nen víctima de qualsevol forma d’abandonament, explotació o abús; tortura o altra forma de tractament o penes cruels, inhumanes o degradants; o conflictes armats. Aquesta recuperació i reintegració es durà a terme en un ambient que fomenti la salut, el respecte a sí mateix i la dignitat del nen.” (Art. 34 i 39 de la Convenció sobre els Drets del Nen de Nacions Unides, 1989).

Atendre als menors i a les seves famílies

A la Fundació Vicki Bernadet portem més de 20 anys treballant en la prevenció, sensibilització, detecció i atenció de l’abús sexual infantil, oferint una intervenció especialitzada avalada per una llarga trajectòria de col·laboració contínua amb entitats públiques i privades.

Un exemple d’aquesta feina és el projecte d’atenció a l’abús sexual infantil a la ciutat de Barcelona, que té com a objectiu principal proporcionar un servei d’acollida i atenció psicoterapèutica especialitzada, per a la recuperació psicològica i social dels infants i adolescents d’aquesta ciutat, juntament amb les seves famílies, que han patit abús sexual.

El projecte d’atenció a l’abús sexual infantil a la ciutat de Barcelona és possible gràcies a la col·laboració de:

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.