‘El Silencio Roto’, Magazine de La Vanguardia (17/11/2002)
17/11/2002

La “Corte Interamericana de Derechos Humanos” es pronuncia sobre el cas Paola Guzmán Albarracín

Una sentència per la defensa de la infància.

El passat 24 de Juny , la “Corte Interamericana de Derechos Humanos”, l’equivalent al Tribunal Europeu de Drets Humans, va dictar una sentència mitjançant la qual va declarar la responsabilitat de l’Estat d’Equador per la violència sexual soferta per l’adolescent Paola del Rosario Guzmán en l’àmbit educatiu estatal. La nena va patir abusos sexuals pel Vicerector de l’escola a la què assistia, fet que va tenir relació amb el seu suïcidi. La sentència culpa a aquest Estat també de la violació dels drets judicials i del dret a la protecció judicial, en relació amb el dret d’igualtat davant la llei en perjudici de la mare i la germana de la nena i la violació del dret a la integritat personal d’aquestes familiars de la víctima.

 

En definitiva, l’Estat d’Equador va incumplir la defensa de dos Drets Humans reconeguts, per una banda amb la falta de tutela judicial efectiva al no perseguir a l’acusat i permetre la prescripció del delicte i en segón lloc contra els drets fonamentals de la nena.

A aquest Tribunal es sotmeten voluntàriament els països sud-americans signants de la Convenció Americana dels Drets Humans, per tant, aquesta sentència constitueix un precedent que pot vincular als Estats firmants d’aquest conveni, i pot representar un canvi que impliqui més diligència a l’hora de protegir drets fonamentals i perseguir abusadors.

Sembla que bufen vents favorables amb la defensa dels nens i les nenes i amb la responsabilitat institucional i col.lectiva d’aquesta defensa.

Els Drets dels Infants no són alguna cosa secundària ni complementària, són Drets Humans i la Convenció sobre els Drets dels nens i les nenes suposa un reconeixement del deure de protegir arreu els menors d’edat d’injustícies greus que poden limitar les seves possibilitats de desenvolupament i causar molt de patiment.

Són moltes les generacions que han viscut la relació entre adults i infants de forma molt jeràrquica i descompensada, en la que la paraula del nen o nena mancava de valor, i en que la defensa dels drets fonamentals dels infants resultava anecdòtic. Si existeix una lluita legítima i global sense fisures és la dels Drets Humans, i si existeix una motivació transversal a tots els humans del planeta és la de tenir cura dels infants i preservar el nostre futur comú.

Ara bé, tot canvi integral, per arribar a ser realitat, necessita de la complicitat de tots i cadascún dels membres de la societat, sigui quina sigui. És necessari, que més enllà de l’anècdota, tots nosaltres entenguem que res canvia si no volem canviar i res avança si no entenem fins a quin punt és necessari treballar conjuntament en un futur sempre millor.

Per sobre dels interessos personals està el be comú, es l’hora de prendre consciència i generar un canvi més que necessari.

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.