Nou recomanacions per prevenir l’abandonament de la terapia.
22/06/2020
Paraules que fan xarxa
03/09/2020

La “Corte Interamericana de Derechos Humanos” emet sentència sobre el cas Paola Guzmán Albarracín

Una sentència esperançadora.

El passat 24 de Juny , la “Corte Interamericana de Derechos Humanos”, l’equivalent al Tribunal Europeu de Drets Humans, va dictar una sentència mitjançant la qual va declarar la responsabilitat de l’Estat d’Equador per la violència sexual soferta per l’adolescent Paola del Rosario Guzmán en l’àmbit educatiu estatal. La nena va patir abusos sexuals pel Vicerector de l’escola a la què assistia, fet que va tenir relació amb el seu suïcidi. La sentència culpa a aquest Estat també de la violació dels drets judicials i del dret a la protecció judicial, en relació amb el dret d’igualtat davant la llei en perjudici de la mare i la germana de la nena i la violació del dret a la integritat personal d’aquestes familiars de la víctima. 

En definitiva, l’Estat d’Equador va incumplir la defensa de dos Drets Humans reconeguts, per una banda amb la falta de tutela judicial efectiva al no perseguir a l’acusat i permetre la prescripció del delicte i en segón lloc contra els drets fonamentals de la nena. 

A aquest Tribunal es sotmeten voluntàriament els països sud-americans signants de la Convenció Americana dels Drets Humans, per tant, aquesta sentència constitueix un precedent que pot vincular als Estats firmants d’aquest conveni, i pot representar un canvi que impliqui més diligència a l’hora de protegir drets fonamentals i perseguir abusadors. 

Petita Albarracín, mare de la Paola, testificant davant de la comissió.

Sembla que bufen vents favorables amb la defensa dels nens i les nenes i amb la responsabilitat institucional i col.lectiva d’aquesta defensa. 

Els Drets dels Infants no són alguna cosa secundària ni complementària, són Drets Humans i la Convenció sobre els Drets dels nens i les nenes suposa un reconeixement del deure de protegir arreu els menors d’edat d’injustícies greus que poden limitar les seves possibilitats de desenvolupament i causar molt de patiment. 

Són moltes les generacions que han viscut la relació entre adults i infants de forma molt jeràrquica i descompensada, en la que la paraula del nen o nena mancava de valor, i en que la defensa dels drets fonamentals dels infants resultava anecdòtic. Si existeix una lluita legítima i global sense fisures és la dels Drets Humans, i si existeix una motivació transversal a tots els humans del planeta és la de tenir cura dels infants i preservar el nostre futur comú. 

Ara bé, tot canvi integral, per arribar a ser realitat, necessita de la complicitat de tots i cadascún dels membres de la societat, sigui quina sigui. És necessari, que més enllà de l’anècdota, tots nosaltres entenguem que res canvia si no volem canviar i res avança si no entenem fins a quin punt és necessari treballar conjuntament en un futur sempre millor. 

Per sobre dels interessos personals està el be comú, es l’hora de prendre consciència i generar un canvi més que necessari. 

Institucions, professionals, famílies i ciutadania fent front comú davant un repte únic. 

Les Reparacions que va dictaminar la Cort IDH en el cas de la Paola del Rosario, inclouen que en el plaç d’un any, l’Estat d’Equador identifiqui mesures, addicionals a les que ja està implementat, per corregir i esmenar insuficiències en relació amb informació estadística sobre situacions de violència sexual contra nenes o nens en l’àmbit educatiu; la detecció de casos de violència sexual contra nenes o nens en aquest àmbit i la seva denúncia; la capacitació a personal de l’àmbit educatiu que fa a l’abordatge i prevenció de situacions de violència sexual; i la provisió d’orientació, assistència i atenció a les víctimes de violència sexual en l’àmbit educatiu i / o als seus familiars. Totes aquestes mesures convergeixen amb moltes de les demandes que el col.lectiu de víctimes, nacional i internacional, reclama des de fa dècades. I totes aquestes demandes tenen una única cosa en comú, la seva resolució depèn de la implicació de cadascún dels agents que formem part de la societat ón convivim. 

És l’hora d’acompanyar a les víctimes, és l’hora de donar-lis prioritat, és l’hora de ser concients de la seva realitat i formar part de la lluita cap a un futur lliure d’abusos sexuals infantils. 

Un Repte Comú. 

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.