La mare l’adverteix que si no li parla i no li fa un petó a l’àvia no tindrà gelat.
Infants menys vulnerables i manipulables
Com a adults hem de saber que l’educació i els valors que transmetem als nens i nenes poden confondre’ls a l’hora de ser capaços de marcar uns límits que els protegeixin. És molt important que sàpiguen que tenen dret a la intimitat i al propi cos. Així, davant d’una situació abusiva seran menys manipulables i capaços de dir “no”. Amb una bona educació emocional els donem eines per evitar ocasions i actituds de risc.
És un gest de mala educació que un nen o nena digui que no vol donar un petó?
No.
Ni cal que se l’obligui a donar un petó per aconseguir un gelat.
Els petons, les abraçades i les carícies son expressions d’afecte que han de ser consentides i, per tant, no han d’anar en contra de la voluntat de l’infant. Cal que els adults estableixin uns límits i rutines als menors però, també és important saber escoltar aquells límits que ells mateixos tenen dret a posar.
Com protegim als infants?
Cal ser conscients que un menor no és capaç d’entendre què és l’abús sexual i que sovint no el pot prevenir. És, per tant, bàsic que el nen o la nena sàpiga que té dret a la seva intimitat, al seu espai i a ser afectuós o no. L’infant no s’ha de guanyar l’afecte de ningú per aconseguir, per exemple, un gelat sinó que ha de saber que, faci el que faci, l’estimaran igual. Aquest és l’amor incondicional que ha de rebre i que el protegeix.
Treballar temes com la intimitat, la confiança, els límits, l’empatia o l’autoestima ajudarà a que infants i adolescents tingui una bona formació sobre afectivitat i sexualitat. Per tant, seran més capaços d’entendre i distingir entre aquelles situacions adequades i aquelles que no ho són.