Finalizamos el curso 2016/17 de CaixaProinfancia
03/09/2017
Hablamos de abuso sexual infantil en el Salón Erótico de Barcelona
22/09/2017

L’educació emocional és una eina de prevenció de l’abús sexual infantil

La mare l’adverteix que si no li parla i no li fa un petó a l’àvia no tindrà gelat.

Passejant pel carrer, qualsevol podria escoltar una conversa com aquesta entre un pare o una mare i el seu fill/a. En aquest cas, ens la planteja la pedagoga i professora Eva Bach (@evabachbcn) en el seu últim article “Et compro igualment el gelat” i que ens permet reflexionar sobre la importància i tipus d’educació emocional que reben els nens i nenes i com aquesta és una important eina de prevenció de l’abús sexual infantil.

Infants menys vulnerables i manipulables

Com a adults hem de saber que l’educació i els valors que transmetem als nens i nenes poden confondre’ls a l’hora de ser capaços de marcar uns límits que els protegeixin. És molt important que sàpiguen que tenen dret a la intimitat i al propi cos. Així, davant d’una situació abusiva seran menys manipulables i capaços de dir “no”. Amb una bona educació emocional els donem eines per evitar ocasions i actituds de risc.

És un gest de mala educació que un nen o nena digui que no vol donar un petó?

No.

Ni cal que se l’obligui a donar un petó per aconseguir un gelat.

Els petons, les abraçades i les carícies son expressions d’afecte que han de ser consentides i, per tant, no han d’anar en contra de la voluntat de l’infant. Cal que els adults estableixin uns límits i rutines als menors però, també és important saber escoltar aquells límits que ells mateixos tenen dret a posar.

Com protegim als infants?

Cal ser conscients que un menor no és capaç d’entendre què és l’abús sexual i que sovint no el pot prevenir. És, per tant, bàsic que el nen o la nena sàpiga que té dret a la seva intimitat, al seu espai i a ser afectuós o no. L’infant no s’ha de guanyar l’afecte de ningú per aconseguir, per exemple, un gelat sinó que ha de saber que, faci el que faci, l’estimaran igual. Aquest és l’amor incondicional que ha de rebre i que el protegeix.

Treballar temes com la intimitat, la confiança, els límits, l’empatia o l’autoestima ajudarà a que infants i adolescents tingui una bona formació sobre afectivitat i sexualitat. Per tant, seran més capaços d’entendre i distingir entre aquelles situacions adequades i aquelles que no ho són.

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.