fbpx

Preguntes freqüents

Preguntes freqüents

Servei d’Atenció Terapèutica i Jurídica

 • Feu tractament terapèutic en cas de sospites d'un cas d'abús sexual infantil?

  El Servei d’Atenció no és un servei de detecció ni d’exploració en casos de sospites. És un servei de tractament de  l’abús sexual infantil quan hi ha seqüeles associades i, en el cas dels menors, quan ja s’ha realitzat l’exploració dins del circuit públic corresponent. Si tens sospites d’un possible cas d’abús sexual infantil, siguis un familiar o un professional, et podem assessorar sobre el circuit i el protocol que has de seguir.

 • La Fundació Vicki Bernadet té un servei d'urgències?

  No, en cas d’urgència has d’anar al teu hospital de referència de la xarxa pública o trucar al telèfon gratuït d’INFÀNCIA RESPON (116 111). En funció de la comunitat autònoma on resideixis hauràs de seguir el teu protocol d’actuació contra el maltractament d’infants i adolescents corresponent. A més, recorda que per a que la nostra entitat pugui atendre un menor cal que hi hagi denúncia prèvia i un diagnòstic realitzat.

 • El Servei d'Atenció Terapèutica i Jurídica realitza informes pericials?

  L’equip del Servei d’Atenció Terapèutica i Jurídica de l’entitat no realitza treballs com a pèrits ni psicòlegs forenses i, per tant, no realitza informes pericials. Davant d’una sospita, sí que realitzem assessorament per tal de derivar al circuit corresponent. Un cop s’ha realitzat el diagnòstic i la denúncia corresponent (necessari en el cas de que la víctima sigui un menor), podem iniciar el procés terapèutic amb un dels professionals de la Fundació Vicki Bernadet.

 • Es pot treballar l'abús a la infància quan ja ets adult?

  Sí. El 72% de les persones que atenem al Servei d’Atenció Terapèutica i Jurídica de l’entitat són adults que van patir abusos sexuals a la infància. Per a les víctimes és molt difícil parlar mentre estan passant els abusos. De fet, segons les investigacions realitzades, es calcula que només un 10% és capaç de demanar ajuda. Això és deu a diferents factors: la por a trencar la família, el sentiment de culpa, no saber en qui poder confiar,… Aquests i altres fan que moltes víctimes d’abús sexual infantil no siguin capaces de parlar-ne fins l’edat adulta i, per tant, de seguir un procés terapèutic per tractar les conseqüències té aquest fet traumàtic també en l’edat adulta.

 • Ateneu a un menor en teràpia sense que els seus pares estiguin informats?

  En el cas de que la víctima sigui una persona menor de 18 anys és necessari que vingui acompanyada dels seus pares o tutors per a que aquests estiguin informats de la tasca que realitzem. A més, és recomanable pel procés del menor tenir el suport dels pares o tutors.

 • Si sóc professional i tinc dubtes o sospites sobre un cas d'abús sexual infantil, puc demanar un assessorament a la Fundació Vicki Bernadet?

  Si, l’equip del Servei d’Atenció Terapèutica i Jurídica de la Fundació ofereix assessorament i orientació sobre com actuar, els protocols i els recursos existents davant una sospita o verbalització d’un cas d’abús sexual infantil. Respondrem a la teva demanda de manera personalitzada valorant també les necessitats i si cal realitzar un assessorament o una supervisió del cas. A més, oferim formació especialitzada dirigida a professionals que treballen amb la infància i adolescència o amb persones amb discapacitat. Prevenció a tots els nivells, amb especial atenció a aquells col·lectius vulnerables i en risc d’exclusió social.

 • És un servei públic i gratuït?

  La Fundació Vicki Bernadet és una entitat privada que disposa d’una part de places subvencionades per als diferents serveix que oferim (acollides, teràpies individuals, teràpia grupal, etc.). Durant el servei d’acollida, la treballadora social t’informarà sobre quins requisits cal tenir per poder rebre una plaça subvencionada. En el cas dels menors de 18 anys, com a principi fundacional de l’entitat, aquests sempre reben atenció gratuïta.