Paraules que fan xarxa

Paraules que fan xarxa

 Activitat per a infants

‘Paraules que fan xarxa’ és un projecte integral de prevenció i detecció de l’abús sexual infantil per a infants de 8 a 12 anys.

Partint del coneixement dels drets dels infants, l’activitat té com a objectius capacitar i empoderar els nens i nenes per prevenir i detectar situacions abusives, i conèixer la xarxa de protecció existent. Com a projecte integral també inclou una sessió conjunta amb famílies per treballar la parentalitat positiva, visibilitzar el rol protector dels pares i mares i oferir eines de comunicació entre els infants i les seves famílies.

Durada

2 hores (adaptable segons condicions)

Preu* i dates

En funció de la sol•licitud de l’activitat

Professorat

Departament de Formació de la
Fundació Vicki Bernadet.

OBRIM LES NOVES EDICIONS DEL PROGRAMA ‘PARAULES QUE FAN XARXA’ I ‘QUÈ LI PASSA AL MEU COL·LEGA’ PER AL 2023

 

Programes 100% subvencionats a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat de Catalunya.

Ajuntament de Barcelona

Els dos programes tenen com a objectiu principal promoure la prevenció de l’abús sexual infantil amb infants i adolescents que es troben en situació de risc o exclusió social, mitjançant la participació activa dels infants i adolescents, els professionals de referència i la visibilització de la xarxa de protecció.

Els programes consten de dues parts:

1.- Una formació online de 15 hores als professionals referents del grup on s’implementarà els tallers amb els infants o adolescents així com altres persones referents del recurs socioeducatiu

2.- La implementació d’un taller amb infants o adolescents de forma compartida entre la Fundació i els professionals del centre. El programa “Paraules que fan Xarxa” va adreçat a infants de 8 a 12 anys i consta de 5 sessions d’una hora. El programa “Què li passa al meu col·lega” va adreçat a adolescents de 12 a 16 anys i consta de 4 sessions d’una hora.

Estàs interessat a implementar els tallers en el 2023 de forma 100% subvencionada? Revisa les condicions de participació i si les compleixes omple el formulari d’inscripció.  

DATA LÍMIT D’INSCRIPCIÓ: 9 de maig a les 22.00h

INICI DE LA FORMACIÓ ALS PROFESSIONALS: 9 de maig de 2023

DATES DE LES EDICIONS DEL 2023:

 1. Formació a professionals (per videoconferència): 9, 11, 16, 18, 23 i 25 de maig de 9.30 a 12.00.
 2. Implementació tallers amb infants i adolescents: del mes de juny al mes de desembre de 2023.
 3. Sessió final del programa (assistència obligatòria – format online): desembre 2023

 

‘PARAULES QUE FAN XARXA’

Requisits de participació, preguntes freqüents i formulari d’inscripció

QUÈ LI PASSA AL MEU COL·LEGA. Requisits de participació, preguntes freqüents i formulari d’inscripció

PARAULES QUE FAN XARXA. Requisits de participació, preguntes freqüents i formulari d’inscripció

REQUISITS DE PARTICIPACIÓ

1.- Quina tipologia de centres pot participar en el programa?

El programa va destinat als centres oberts o recursos socioeducatius similars. Han de ser recursos socioeducatius de funcionament diari de dilluns a divendres, en horari extraescolar, amb un alt percentatge d’infants en situació de vulnerabilitat i exclusió social, en la major part dels casos derivats o vinculats als serveis socials de base.

2.- A quin territori han de pertànyer els centres participants?

Aquest any d’acord amb les subvencions atorgades o previstes només podran participar centres que pertanyin a la Diputació de Barcelona o Barcelona ciutat.

3.- Quants professionals de cada centre poden assistir a la formació?

A la formació podran assistir un màxim de 3 persones per centre, entre les que han d’estar les figures educadores de referència del grup on es portarà a terme el taller. Animem a participar de la formació també a la persona coordinadora o de l’equip directiu del recurs,i per això ampliem les places fins a 3 (2 educadors/es i  1 persona de direcció o coordinació). La participació dels referents del grup és obligatòria.

4.- Quantes sessions té la formació a professionals?

La formació es dividirà en 6 sessions de 2 hores i mitja i 3 hores de lectures de materials. Per poder superar el curs i implementar el taller s’ha d’haver assistit a un mínim de 5 sessions. La darrera sessió és obligatòria, ja que és la que explicarà com implementar el taller

5.- Què haurem de fer si ens apuntem al programa?

Participar de la formació online de 18 hores (revisa dates i horaris) com a mínim l’equip d’educador/es referent del grup; implementar de forma autònoma tres sessions del taller amb els infants; assistir a les reunions obligatòries de seguiment del taller (com a mínim abans de començar i en finalitzar); participar en la sessió final d’avaluació.

 

PREGUNTES FREQÜENTS

1.- És obligatori implementar el taller?

Sí, de fet de forma prèvia a la formació caldrà deixar acordat el calendari d’implementació dels tallers amb infants

2.- Què vol dir implementació compartida del taller amb els infants?

El taller consta de 5 sessions d’1 hora cada una. Els professionals de la Fundació Vicki Bernadet implementaran la primera sessió i l’última i les tres del mig ho farà l’equip d’educadors/es a partir del material i indicacions facilitades per la Fundació Vicki Bernadet en la darrera sessió de formació. 

3.- En què consisteix el taller?

Les sessions del taller es basen en el treball en grup i tindran un caire participatiu i vivencial per ajudar als infants a connectar la temàtica amb la seva realitat quotidiana.  Al llarg del taller els infants aniran treballant un quadern personalitzat que conté temes clau sobre situacions de risc, la xarxa de suport personal  i inclou un llistat de telèfons i adreces dels diferents recursos. Un cop finalitzat el taller cada infant es quedarà amb el seu quadern.

4.- Es pot implementar el taller amb grups d’infants més petits de 8 anys?

No, el taller només està pensat per infants de 8 a 12 anys.

5.- Es poden barrejar grups de diferents edats mentre estiguin compreses entre els 8 i els 12 anys?

No. És important que els infants tinguin un desenvolupament similar i pertanyin a un grup fix i homogeni, si pot ser el grup natural. Els infants del grup no haurien de tenir edats que superin el 2-3 anys de diferència.

 

COMPLEIXES ELS REQUISITS?

APUNTA’T A PARTICIPAR EN L’EDICIÓ DEL 2023 EN EL SEGÜENT LINK. Límit 9 de maig: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelMDfDiyP4ZOBrsG7qDA3XvMG6Oml9nbfq6iTAUgLzSK47gQ/viewform?usp=sf_link

A qui està dirigida?

‘Paraules que fan xarxa’ és un projecte integral de prevenció i detecció de l’abús sexual infantil per a infants de 8 a 12 anys.

Objectius:

 • Identificar l’espai personal.
 • Caracteritzar els maltractaments físics i psicològics.
 • Definir l’abús sexual i identificar conductes de risc.
 • Saber com demanar ajuda i identificar persones de confiança.

Metodologia:

L’activitat consta de 5 sessions on es faran servir diverses dinàmiques que faciliten la reflexió, la generació d’idees i la creació de coneixement sobre situacions abusives.

Contingut:

Bloc 1.

 • L’espai personal
 • Intimitat off-line i on-line
 • Estratègies per evitar invasions de la intimitat i l’espai personal

Bloc 2.

 • Persones i conductes abusives
 • Ens fan mal al cos i ens fan mal a les emocions
 • Les persones de confiança

Bloc 3.

 • Les parts íntimes del cos
 • Els petons íntims i els petons que no són íntims

Bloc 4.

 • Què fem quan algú no ens tracta com ens mereixem
 • Dret a dir no
 • Com ajudar i ajudar-nos

M’interessa!

Vols més informació o sol·licitar aquesta activitat? Ompla el formulari i contactarem amb tu per donar resposta a la teva sol·licitud.

Tots els preus inclouen les despeses de desplaçament dels professionals així com els materials que s’utilitzaran. L’entitat compta amb possibles bonificacions sobre el preu final d’acord a les subvencions anuals rebudes i el perfil de l’organisme contractant. Tambés es faran bonificacions en funció del número d’activitats contractades (a partir d’un mínim de tres activitats). Les bonificacions no seran acumulables.